viernes, 14 de agosto de 2020

50 jaar geleden … Victor-Clement Nijs, de eerste Belgische ambassadeur in Costa Rica - Hace 50 años ... Victor-Clement Nijs, el primer embajador belga en Costa Rica


50 jaar geleden … Victor-Clement Nijs, de eerste Belgische ambassadeur in Costa Rica
Gezien de historische positie van Guatemala als hoofd van de oude Centraal-Amerikaanse Federatie had dit land de voorkeur van de Europese mogendheden om daar de diplomatieke en consulaire posten te vestigen en daar werd in 1837 dus ook het eerste consulaat-generaal van België opgericht. Advocaat Martial Cloquet werd in 1843 benoemd tot consul-generaal van België in Guatemala en in 1850 werd dat uitgebreid tot geheel Midden-Amerika.
Toen zijn opvolger Auguste ’t Kint de Roodenbeke op 31 augustus 1858 een vriendschaps-, handels- en scheepvaartverdrag ondertekende met Nazario Toledo , de Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken, was dat het begin van diplomatieke betrekkingen tussen België en Costa Rica. Van een ambassade was er echter nog lang geen sprake. Na een tiental gevolmachtigde ministers, buitengewone gezanten, zaakgelastigden en minister residenten werd Ferdinand Buckens op 25/02/1963 de allereerste ambassadeur van België, geaccrediteerd in Costa Rica, maar nog steeds met verblijf in Guatemala.
Graaf Fréderic de Borchgrave d’Altena was de eerste Belgische diplomaat die in Costa Rica woonde. Hij had een grote veeboerderij gekocht in Cascajal de Coronado en was daar met zijn familie heel geliefd. Maar de graaf was zaakgelastigde en geen ambassadeur. Zodoende komt de eer van de eerste Belgische ambassadeur te zijn, met verblijf in Costa Rica, toe aan diplomaat Victor-Clement Nijs.
Hij werd geboren in Tessenderlo in 1924. Zijn vader had een handel in zaad- en plantgoed en stuurde hem naar een seminarie in Wallonië voor priesterstudies. Dat was niet naar de zin van Victor-Clement die wegvluchtte en ging studeren aan het Sint-Jan Berchmans college in Diest en daarna aan de Koloniale Hogeschool in Antwerpen.  Via deze school kwam hij in Belgisch-Congo terecht waar hij regeringsfunctionaris was van 1950 tot 1962. Na een diplomatiek examen trad hij toe tot het gilde van de diplomaten wat hem enkele posten opleverde in Oostenrijk en Turkije.
Toen de Belgische regering in december 1969 eindelijk besloot een ambassadeur met standplaats in Costa Rica te benoemen, werd Victor-Clement Nijs aangeduid. Op donderdag 5 februari 1970 vertrok hij met de nachttrein naar Cannes (Frankrijk) en vandaar ging de reis verder met de passagiersboot Verdi van Italian Lines. Na 22 dagen kwam hij via Barcelona (Spanje), Santa Cruz (Tenerife), Caracas (Venezuela) en Curaçao aan in  Colon dat ligt op het eiland Manzanillo aan de Caraïbische ingang van het Panama kanaal. Na een verblijf van enkele weken in Panama bereikte Nijs San José na een autorit van 800 kilometer via de Pan American Highway.

Ambassadeur Nijs en President Trejos Fernandez – Embajador Nijs y Presidente Trejos Fernandez (Foto:Lannoo)



Op donderdag 5 maart 1970 bood hij zijn geloofsbrieven aan, in het presidentieel verblijf in de Casa Amarilla, aan  president José Joaquin Trejos Fernandez wiens ambtstermijn bijna ten einde was. Op vrijdag 8 mei 1970 vond de overdracht der machten plaats in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van alle 46 landen die op dat ogenblik in de republiek geaccrediteerd waren.
Het meest emotionele ogenblik voor de Costa Ricanen was het moment waarop de twee presidenten (José Joaquin Trejos Fernandez en José Figueres Ferrer) elkaar broederlijk omhelsden na de machtsoverdracht. Kort hierna werd de Costa Ricaanse vlag, die tijdens de reis naar de maan aan boord was geweest van het ruimteschip, plechtig aan de nieuwe president overhandigd door de vertegenwoordiger van president Nixon.
De Belgische ambassade was gevestigd in de Residencia de Belgica, 4e entrada 50 m sur de la Subaru, Apartado Postal 3725, 1000 San José, Los Yoses, in de onmiddellijke nabijheid van het centrum. Vermits de bestaande locatie geen enkele mogelijkheid tot aanpassing noch tot uitbreiding bood, werd de woning naast de residentie aangekocht en zodoende kon de kanselarij aangepast worden. Nijs was niet alleen de ambassadeur voor Costa Rica, maar tevens voor Panama en Nicaragua.  
Op woensdag 2 september 1970 vond de eerste officiële receptie plaats in de kanselarij. De aanleiding was het vertrek van Manuel Dobles Sánchez, de eerste Costa Ricaanse ambassadeur, en zijn echtgenote van Costa Rica naar Brussel. De diplomatieke relaties tussen beide landen werden op die manier in een minimum van tijd door de nieuwe president op gelijk niveau gebracht.
Eind 1971 bestond het personeelsbestand van de ambassade uit de volgende personen :

Uit België
Mr. Emile Hamanel, handelsprospector
Mw Hélène Dupont Crabbe, boekhoudster (zij was gehuwd met de Costa Ricaan Dr. Manuel Benavides en had de Costa Ricaanse nationaliteit).
Mw Alice Calvo Louward, frans talige secretaresse-dactylo (eveneens gehuwd met een Costa Ricaan)
Mw Danielle Wallemacq, dactylo
Mw Françoise Chaverri, bode-dactylo
(Drie dactylo’s was zeker geen overbodige luxe. In 1972 waren er immers 3388 inkomende brieven en 6034 uitgaande brieven te verwerken).

Uit Costa Rica:
Mr. Beltrán Chavarría, loopjongen
Mr. Jesus Castillo, chauffeur en loopjongen
Mr. Mora Chinchilla, nachtwaker

Op dinsdag 9 oktober 1973 vond de afscheidsreceptie plaats in het privéverblijf van president Figueres en zijn vrouw Karen Olsen in Curridabat. De opvolger van Nijs als ambassadeur werd Georges Tilkin. Na zijn post in Costa Rica was Nijs nog ambassadeur in Algerije en de Duitse Bondsrepubliek.
Nijs is gehuwd met Jeanne-Charlotte Van Elsen en heeft 3 kinderen : Brigitte, Jean-Luc en Patrick. Ze hebben gewoond op een grote boerderij in het Waals-Brabantse Asne en wonen sinds 1989 in Oostende.
De ere-ambassadeur schreef zijn memoires neer in drie boeken :  deel 1 over de periode Congo-Rwanda 1950-1962 (waarvan de opbrengst integraal naar goede doelen in Afrika ging), deel 2 over de periode in Centraal-Amerika (1970-1973) en deel 3 over de periode in Algerije (dat momenteel nog niet  verschenen is).


In 2005 werd baron Olivier Gillès de Pélichy benoemd als ambassadeur van Costa Rica en als gelijktijdig ambassadeur in El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua en Panama. Niettegenstaande er veel meer Belgen woonden in Costa Rica dan in Panama besloot men toch de Belgische Ambassade te San José te sluiten op 31 augustus 2013. Men vond zowel het toenmalige belang als het potentiële verwachte belang in Panama hoger dan in Costa Rica. Zodoende was Hans-Christian Kint de laatste Belgische ambassadeur met standplaats te San José. De eerste ambassadeur in Panama was Koen Lenaerts in 2013. 

De gebouwen van de voormalige Belgische Ambassade staan nu leeg / Los edificios de la antigua embajada de Bélgica ahora están vacíos (Fotos:Victor Valembois).  

Hace 50 años ... Victor-Clement Nijs, el primer embajador belga en Costa Rica
Dada la posición histórica de Guatemala como jefe de la antigua Federación Centroamericana, las potencias europeas prefirieron este país para establecer allí puestos diplomáticos y consulares, y el primer consulado general de Bélgica también se estableció allí en 1837. El abogado Martial Cloquet fue nombrado cónsul general de Bélgica en Guatemala en 1843 y en 1850 esto se extendió a toda América Central.
Cuando su sucesor Auguste 't Kint de Roodenbeke, firmó el 31 de agosto de 1858, un tratado de amistad, comercio y transporte con Nazario Toledo, el Ministro de Asuntos Exteriores de Costa Rica, fue el comienzo de las relaciones diplomáticas entre Bélgica y Costa Rica.
Sin embargo, todavía no se usaba se hablaba de una embajada. Después de una docena de ministros plenipotenciarios, enviados extraordinarios, encargados de negocios y ministros residentes, Ferdinand Buckens se convirtió en el primer embajador de Bélgica el 25/02/1963, acreditado en Costa Rica, pero aún residente en Guatemala.
El conde Fréderic de Borchgrave d'Altena fue el primer diplomático belga en vivir en Costa Rica. Había comprado una granja de ganado en Cascajal de Coronado y era muy popular con su familia allí. Pero el conde fue un encargado de negocios y no un embajador. Por lo tanto, el honor de ser el primer embajador belga, que reside en Costa Rica, recayó en el diplomático Victor-Clement Nijs, quien nació en Tessenderlo en 1924.
Su padre tenía un negocio de semillas y plantaciones y lo envió a un seminario en Valonia para estudiar  el sacerdocio. Eso no fue del agrado de Victor-Clement, quien huyó y se fue a estudiar al colegio Sint-Jan Berchmans en Diest y luego a la “Koloniale Hogeschool” en Amberes. Gracias a esta escuela, terminó en el Congo belga, donde fue funcionario del gobierno de 1950 hasta 1962. Después de un examen diplomático, se unió al gremio de diplomáticos, obteniendo algunos puestos en Austria y Turquía.
Cuando el gobierno belga decidió en diciembre de 1969 nombrar un embajador con sede en Costa Rica, se nombró a Victor-Clement Nijs. El jueves 5 de febrero de 1970 partió en tren nocturno a Cannes (Francia) y desde allí el viaje continuó en el barco de pasajeros Verdi de Italian Lines. Después de 22 días llegó a Colón en la isla de Manzanillo en la entrada caribeña del Canal de Panamá recorriendo Barcelona (España), Santa Cruz (Tenerife), Caracas (Venezuela) y Curazao. Después de pasar varias semanas en Panamá, Nijs llegó a San José después de un viaje de 800 kilómetros por la Carretera Panamericana.
El jueves 5 de marzo de 1970 presentó sus credenciales, en la Residencia Presidencial de la Casa Amarilla, al presidente José Joaquín Trejos Fernández, cuyo mandato había casi terminado. El viernes 8 de mayo de 1970, el traspaso de poderes tuvo lugar en presencia de los representantes de los 46 países acreditados en la República en ese momento.
El momento más emotivo para los costarricenses fue cuando los dos presidentes (José Joaquín Trejos Fernández y José Figueres Ferrer) se abrazaron fraternalmente después del traspaso de poderes. Poco después, la bandera de Costa Rica, que había estado a bordo de la nave espacial mientras viajaba a la luna, fue presentada solemnemente al nuevo presidente por el representante del presidente Nixon.
La Embajada de Bélgica estaba ubicada en la Residencia de Bélgica, 4ta entrada 50 m sur de la Subaru, Apartado Postal 3725, 1000 San José, Los Yoses, en las inmediaciones del centro. Dado que la ubicación existente no ofrecía ninguna posibilidad de adaptación o expansión, se compró la casa contigua a la residencia y se pudo adaptar la cancillería. Nijs no solo fue el embajador de Costa Rica, sino también de Panamá y Nicaragua.
El miércoles 2 de setiembre de 1970, tuvo lugar la primera recepción oficial en la cancillería. La razón de esto fue la partida de Manuel Dobles Sánchez, el primer embajador de Costa Rica, y su esposa de Costa Rica a Bruselas. De esta manera, las relaciones diplomáticas entre los dos países fueron llevadas al mismo nivel por el nuevo presidente en un tiempo mínimo.

A fines de 1971, la fuerza laboral de la embajada estaba compuesta por las siguientes personas:

De Bélgica
señor. Emile Hamanel, prospector comercial
Sra. Hélène Dupont Crabbe, contadora (estaba casada con el costarricense Dr. Manuel Benavides y tenía nacionalidad costarricense).

Dr. Manuel Benavides + Sra. Hélène Dupont Crabbe (Foto:Victor Valembois)

Sra. Alice Calvo Louward, secretaria de habla francesa dactylo (también casada con un costarricense)
Sra. Danielle Wallemacq, dactylo
Sra. Françoise Chaverri, mensajero-dactylo
(Tres dactylos no eran un lujo innecesario. Después de todo, en 1972 había 3388 cartas entrantes y 6034 cartas salientes para ser procesadas).

De Costa Rica:
señor. Beltrán Chavarría, recado
señor. Jesus Castillo, conductor y botones
señor. Mora Chinchilla, vigilante nocturno



President Figueres en Ambassadeur Nijs met hun respectievelijke echtgenotes - Presidente Figueres y Embajador Nijs con sus respectivas esposas. (Foto:Lannoo)

El martes 9 de octubre de 1973, la recepción de despedida tuvo lugar en la residencia privada del presidente Figueres y su esposa Karen Olsen en Curridabat. El sucesor de Nijs como embajador fue Georges Tilkin. Después de su puesto en Costa Rica, Nijs seguía siendo embajador en Argelia y la República Federal de Alemania.


Nijs está casado con Jeanne-Charlotte Van Elsen y tiene 3 hijos: Brigitte, Jean-Luc y Patrick. Han vivido en una gran granja en Asne, Brabante Valón, y también han residido en Ostende desde 1989.
El embajador honorario escribió sus memorias en tres libros: parte 1 sobre el período Congo-Ruanda 1950-1962 (cuyos ingresos fueron enteramente a organizaciones benéficas en África), parte 2 sobre el período en Centroamérica (1970-1973) y parte 3 sobre el período en Argelia (que aún no  se ha publicado).



En 2005, el barón Olivier Gillès de Pélichy fue nombrado embajador para Costa Rica y embajador concurrente en El Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua y Panamá. A pesar de que vivían más belgas en Costa Rica que en Panamá, se decidió cerrar la Embajada de Bélgica en San José el 31 de agosto de 2013. Esto debido a que el gobierno belga pensó que tendría en el futuro más interés en Panamá que en Costa Rica. Así, Hans-Christian Kint fue el último embajador belga con sede en San José. El primer embajador en Panamá fue Koen Lenaerts en 2013.


    El embajador honorario en 2016 / De ere-ambassadeur in 2016 (Foto:Krant van West-Vlaanderen)

EMBAJADORES BELGAS EN COSTA RICA/BELGISCHE AMBASSADEURS IN COSTA RICA

JAAR/AÑO
AMBASSADEUR/EMBAJADOR
1970
Victor-Clément Nijs
1973
George Tilkin
1978
Christian de Saint-Hubert
1983
Robert Pangaert d’Opdorp
1987
Marcel Vagenhende
1990
Frans M.J.Hintjens
1993
Paul A.C.Taverniers
1995
Willy J.Stevens
1998
Michel Delfosse
2000
Godelieve Vandenbergh (1)
2002
Robert Vanreusel
2005
Olivier Gilles de Pelichy
2009
Grégoire Vardakis
2012
Hans-Christian Kint
(1) Legde geen geloofsbrieven voor; teruggetrokken wegens gezondheidsredenen. Zaakgelastigde : Arnout Pauwels – No presentó cartas de credenciales; retirada por motivos de salud. Encargado de negocios : Arnout Pauwels.

ADRES VAN DE AMBASSADE IN PANAMA/DIRECCIÓN DE LA EMBAJADA EN PANAMÁ:

Torre Optima (PH SL55) - Piso 13 - Avenida Samuel Lewis con Calle 55 Este – Obarrio, Panama
Ambassadeur/Embajador : Michel DEWEZ

ADRES VAN HET ERECONSULAAT IN COSTA RICA/DIRECCIÓN DEL CONSULADO HONORARIO EN COSTA RICA :
75 metros sur plaza Rose, diagonal al restaurante Madfish, San Rafael Escazú, San José
Ereconsul/Cónsul honorario : Charles JANSEN

Bronnen/Fuentes:
Costa Rica y Bélgica, 150 años – Costa Rica en België, 150 jaar, Victor Valembois
Missie in Centraal-Amerika, de memoires van een ambassadeur 1970-1973, Victor-Clement Nijs
Ereambassadeur Nijs schrijft zijn memoires over Congo, Roger Huisman, Het Belang van Limburg 11/02/2008
Ambassadeur wil meer erkenning in eigen stad,  Dany Van Loo, Het Nieuwsblad 03/11/2012
Victor Valembois & Ana Cristina Guier

No hay comentarios.:

Publicar un comentario