sábado, 28 de agosto de 2021

95 jaar geleden overleed Julius Van der Laat / Hace 95 años falleció Julio Van der Laat

 

De landbouw in Costa Rica stond in het begin van de twintigste eeuw nog in zijn kinderschoenen. Onder leiding van de landbouwingenieur Enrique Jiménez Núñez werd in 1910 het ministerie van Landbouw opgericht binnen het ministerie van Ontwikkeling.

Enrique Jiménez Núñez trok in 1885 naar België om muziek te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel maar op aandringen van zijn familie belandde hij uiteindelijk in de Universitaire Faculteit Landbouwwetenschappen van Gembloers (provincie Namen) waar hij in juli 1888 afstudeerde als landbouwingenieur.

In 1911 begon het ministerie van Landbouw, de voorloper van het huidige ministerie van Landbouw en Veeteelt (MAG), zijn functies. Voorlichting, de gezondheid van planten en dieren, de bosbouw werden gestimuleerd.  Als technisch hoofd van het ministerie werd de Belg Julius Van der Laat aangesteld. Hij was eveneens verantwoordelijk voor de leiding van het ‘Boletin de Fomento’, het maandblad van het ministerie, waarin hij iedereen zeer gedetailleerde informatie verschafte met betrekking tot de landbouwontwikkeling van het land en een verzameling boekjes promootte om de boeren technologisch te actualiseren.


Julius/Julio Van der Laat (foto website/sitio web MAG)

Julius Van der Laat stelde ook vast dat Costa Rica in alle seizoenen rijk was aan bloeiende planten en bloemen en dus bijzonder geschikt zou zijn voor bijenteelt.  Vermits hieraan in Costa Rica weinig aandacht werd besteed, stichtte hij in de periode 1916-1917 het bedrijf “Sociedad Apicola de Costa Rica” (Van der Laat & Co., Apartado 104, San José), ter ontwikkeling van de bijenteelt.

Julius Eduardus Maria Van der Laat werd geboren op 25 juli 1852 te Antwerpen. Zijn ouders waren Bernard Adrian Van der Laat, een zijdefabrikant afkomstig uit Breda (Nederland) en Eugénie Peeters. Julius had nog één oudere broer (Ernest, mijningenieur, professor aan de Universiteit van Leuven en consul van Ecuador) en nog drie jongere zussen (Marie, Emma en Marguerite). Hun jeugdjaren brachten ze door op de Minderbroedersrui te Antwerpen.


Minderbroedersrui/Le Canal des Recollets (foto website/sitio web www.delcampe.net)


Moeder Eugénie Peeters in 1858 met haar 4 kinderen (Jules bevindt zich links op de foto) / Madre Eugénie Peeters en 1858 con sus 4 hijos (Julio está a la izquierda en la foto) (foto : Patrice-Emmanuel Schmitz, Geneanet).


Broer/Hermano Ernest Van der Laat (foto : Patrice-Emmanuel Schmitz, Geneanet).

In 1862 ging Julius naar het Onze-Lieve-Vrouw college te Antwerpen. Dit jezuïetencollege was toen nog gehuisvest in het “Hotel de Fraula” en het naastliggende “Hotel Havenith” in de Keizerstraat. In 1870 sloot hij daar zijn middelbare studies af als eerste van de klas. Na een jaar gestudeerd te hebben aan de universiteit van Leuven (UCL - 1871) trok hij naar de Universiteit van Gembloers waar hij een doctoraat behaalde in de chemie, fysica en natuurwetenschappen. 


Het Onze-Lieve-Vrouw college in de Keizerstraat te Antwerpen (foto hierboven). Het gebouw werd in 1963 gesloopt maar de voorgevel werd bewaard en bij de bouw  van de nieuwe kantoren van de bank BNP Paribas Fortis in 1983-1986 op de Wapper gereconstrueerd (foto hieronder) / El colegio Nuestra Señora en la calle “Keizerstraat” en Amberes (foto arriba). El edificio fue demolido en 1963, pero la fachada se conservó y reconstruyó durante la construcción de las nuevas oficinas del banco BNP Paribas Fortis en 1983-1986 en el calle “Wapper” (foto abajo) (foto : website/sitio web Onze-Lieve-Vrouw College)



Op 29 juli 1881 werd de Société Belge d’Exportation Jules Van der Laat & Co. opgericht waarvan hij de manager was. Deze firma had haar maatschappelijke zetel op de Graanmarkt nummer 11 te Antwerpen en had als voornaamste doel het creëren van nieuwe afzetmogelijkheden voor de Belgische industrie

In datzelfde jaar, op 15 november, huwde Julius Van der Laat te Borgerhout (een deelgemeente van Antwerpen) met Maria Henrica Josepha Deckers Berckelaer en het koppel vestigde zich op de Turnhoutsebaan 126 in dezelfde gemeente.


Turnhoutsebaan/Chaussée de Turnhout, Borgerhout (foto website/sitio web www.delcampe.net)

Onder dagtekening van 27 december 1883 kreeg Julius Van der Laat de toelating om de functie uit te oefenen van handelsagent voor Brazilië te Antwerpen.

In de beginjaren was zijn firma, de Société Belge d’Exportation Jules Van der Laat & Co. ,  heel succesvol en winstgevend met de export van Belgische en buitenlandse koopwaar. Maar na enkele jaren ging het al snel bergaf en stevende de firma af op een faillissement.

Volgens een artikel in de Belgische krant “La Nation” van 1887 heeft het Hof van Assisen van de provincie Antwerpen dit twee jaar onderzocht.

Daarvoor was Julius Van der Laat reeds vertrokken naar Costa Rica samen met zijn vrouw en drie kinderen (Paula, Marcus en Suzanne).  Daar werd het gezin nog uitgebreid met drie zonen (Rafael, Andrés en Felipe).

Julius wijdde zich in Costa Rica aan het oprichten van enkele landbouwbedrijven en het verlenen van zijn diensten aan de regering ter bevordering  van de landbouw zoals reeds vermeld in de inleiding van dit artikel.

In 1920 trok Julius naar El Salvador en Guatemala waar hij al zijn energie en kennis stak in het organiseren van het Directoraat-Generaal van Landbouw en zijn bijgebouwen en dit op verzoek van de regeringen van beide landen.

Op 15 augustus 1926 (95 jaar geleden) overleed Julius op 74-jarige leeftijd, negen maanden na zijn vrouw. Beiden rusten op het “Cementerio General” van San José.

Vandaag telt de familie Vander Laat heel wat nazaten in Costa Rica. Momenteel zit de familie al aan de zesde generatie.

Marcus, de oudste zoon van Julius, werkte in landmeetkunde in de hoogdagen van de United Fruit Company in Limón. Diens kleinzoon, ingenieur Rodolfo (Van der Laat Valverde), bestudeerde gedurende meer dan dertig jaar de vulkanen van het land. Hij behaalde zijn bachelor in Topografische Techniek en trad in 1980 toe tot het Federaal College van Ingenieurs en Architecten van Costa Rica (CFIA Colegio Federado de Ingenieros y Arquitectos de Costa Rica) en was werkzaam bij het Vulkanologisch en Seismologisch Observatorium van Costa Rica (OVSICORI Observatorio Vulcanológico y Sismológico de Costa Rica).  

Een andere kleinzoon van Marcus, Rodrigo (Van der Laat Ulloa), eveneens ingenieur, stichtte in 1969 samen met ingenieur Ricardo A. Jiménez Montealegre het nu nog zeer succesvolle constructiebedrijf Van der Laat y Jiménez.

De zussen Paula en Suzanne Van der Laat Deckers huwden met de broers Ricardo en Nicolás Peña Cañas.

Eén van de vele kleinkinderen van Julius, met name Julio (Van der Laat Segreda) huwde met een Colombiaanse en zodoende kan men ook in dit land een generatie van de familie Van der Laat terugvinden.

                                                  * * * * * * * * * * 

La agricultura en Costa Rica estaba todavía en pañales a principios del siglo XX cuando bajo la dirección del ingeniero agrónomo Enrique Jiménez Núñez, en 1910 se estableció el Ministerio de Agricultura dentro del Ministerio de Fomento.


Enrique Jiménez Núñez (foto : Archivo Histórico Musical de la UCR)

Don Enrique Jiménez Núñez se trasladó a Bélgica en 1885 para estudiar música en el Real Conservatorio de Bruselas, pero ante la insistencia de su familia acabó en la Facultad Universitaria de Ciencias Agrarias de Gembloux (provincia de Namur) donde se graduó en julio de 1888 como ingeniero agricultor.

En 1911 inició funciones en el Departamento de Agricultura, fue precursor del actual Ministerio de Agricultura y Ganadería (MAG), que promovía la información sobre salud vegetal y animal, la silvicultura. El belga don Julio Van der Laat fue nombrado Jefe Técnico del Departamento de Agricultura, fue responsable de la dirección del "Boletín de Fomento" (la revista mensual del ministerio) en el que brindaba a todos información muy completa sobre el desarrollo agrícola del país y promovió una colección de cartillas orientadas a actualizar tecnológicamente a los campesinos.


Julio Van der Laat (foto : Patrice-Emmanuel Schmitz, Geneanet).

Don Julio Van der Laat también reconoció que Costa Rica era rica en plantas con flores en todas las estaciones y, por lo tanto, sería particularmente adecuada para la apicultura. Como se le prestó poca atención en Costa Rica, fundó en el período 1916-1917 la empresa “Sociedad Apícola de Costa Rica” (Van der Laat & Co., Apartado 104, San José) para desarrollar la apicultura.

Don Julio Eduardo María Van der Laat nació el 25 de julio de 1852 en Amberes. Sus padres fueron don Bernardo Adriano Van der Laat, un fabricante de seda de Breda (Holanda) y doña Eugénie Peeters. Don Julio tenía un hermano mayor (don Ernesto, ingeniero de minas, profesor de la Universidad de Lovaina y cónsul de Ecuador) y tres hermanas menores (las señoras María, Emma y Marguerita). Pasaron su juventud en la calle llamada “Canal des récollets” en Amberes.


Madre/Moeder Eugénie Peeters (foto : Patrice-Emmanuel Schmitz, Geneanet).

Padre/Vader Bernard Adrian Van der Laat (foto : Patrice-Emmanuel Schmitz, Geneanet).

En 1862, don Julio fue al Colegio Nuestra Señora en Amberes. Este colegio jesuita todavía se encontraba en el "Hotel de Fraula" y el adyacente "Hotel Havenith" en la calle Rue de l’Empereur. En 1870 terminó allí su educación secundaria como el primero de la clase. Después de estudiar durante un año en la Universidad de Lovaina (UCL - 1871), fue a la Universidad de Gembloux donde obtuvo un doctorado en química, física y ciencias naturales.

El 29 de julio de 1881, la Société Belge d'Exportation Julio Van der Laat & Co. fue fundada con él como gerente. Esta empresa tenía su domicilio social en la calle Marché aux grains, número 11 en Amberes y su principal objetivo era crear nuevas oportunidades de ventas para la industria belga.


El edificio neoclásico en la calle Graanmarkt 9-11, que albergaba la sede de la Société Belge d'Exportation Jules Van der Laat & Co. a finales del siglo XIX, iba a ser demolido según un reciente memorando de arqueología. / Het neoclassicistische gebouw op de Graanmarkt 9-11, waarin eind 19de eeuw de hoofdzetel was gevestigd van de Société Belge d’Exportation Jules Van der Laat & Co., zou volgens een recente archeologienota  gesloopt worden.

Ese mismo año, el 15 de noviembre, Julio Van der Laat se casó con María Henrica Josepha Deckers Berckelaer en Borgerhout (un sub municipio de Amberes) y la pareja se instaló en la calle  Chaussée de Turnhout, número 126 en el mismo municipio.


La esposa María Enriqueta / de echtgenote Marie Henriette Deckers (foto : rodo10, Geneanet).

El 27 de diciembre de 1883, a Julio Van der Laat se le permitió actuar como agente comercial de Brasil en Amberes.

En los primeros años, su empresa, la Société Belge d'Exportation Julio Van der Laat & Co, fue muy exitosa y rentable con la exportación de mercancías belgas y extranjeras. Pero después de unos años, rápidamente se fue cuesta abajo y la empresa se dirigió a la bancarrota.

El Tribunal Penal de la provincia de Amberes lo investigó durante dos años, según consta en el periodico belga La Nation de 1887.

Posteriormente se fue Julio Van der Laat para Costa Rica junto con su esposa y tres hijos (Paula, Marcos y Suzana), allí la familia creció con tres hijos más (Rafael, Andrés y Felipe).

En Costa Rica, Julio se dedicó a formar algunas empresas agrícolas y a prestar sus servicios al Gobierno para la promoción de la agricultura como ya se mencionó en la introducción de este artículo.

En 1920 Julio se trasladó a El Salvador y Guatemala donde dedicó todas sus energías y conocimientos a asumir la Dirección General de Agricultura y sus anexos a pedido de los gobiernos de ambos países.

El 15 de agosto de 1926 (hace 95 años) Julio falleció a la edad de 74 años, nueve meses después que su esposa. Ambos descansan en el “Cementerio General” de San José.

Hoy la familia Vander Laat tiene muchos descendientes en Costa Rica. La familia se encuentra actualmente en su sexta generación.

Don Marcos, el hijo mayor de don Julio, ejerció la topografía en la época de la United Fruit Company en Limón. Su nieto, el ingeniero Rodolfo (Van der Laat Valverde), estudió los volcanes del país por más de treinta años. Recibió su licenciatura en Ingeniería Topográfica e ingresó al Colegio Federado de Ingenieros y Arquitectos de Costa Rica (CFIA) en 1980 y trabajó en el Observatorio Vulcanología y Sismología de Costa Rica (OVSICORI).

Otro nieto de Marcos, Rodrigo (Van der Laat Ulloa), también ingeniero, fundó la Compañía Constructora Van der Laat y Jiménez en 1969 junto al ingeniero Ricardo A. Jiménez Montealegre.

Las hermanas Paula y Suzanne Van der Laat Deckers se casaron con los hermanos Ricardo y Nicolás Peña Cañas.


Susana Van der Laat (foto : La Prensa Libre)

Uno de los muchos nietos de Julio, a saber, Julio (Van der Laat Segreda) se casó con una colombiana y, por lo tanto, también se puede encontrar en este país una generación de la familia Van der Laat.

 

Bronnen/Fuentes :

Historia de la Influencia Extranjera en el desenvolvimiento Educacional y Científico de Costa Rica, Luis Felipe González

Historia de las matemáticas en Costa Rica, Angel Ruiz Zúñiga

Bulletin of the Pan American Union Vol. 51, 1920

El que quiera divertirse, Iván Molina Jiménez

Commerce Reports, Volume 1, number 73 Apiculture in Costa Rica, 29/03/1917

Krantenartikels uit / artículos de periódico de L’Indépendance Belge, La Nation, La Prensa, Diario de Costa Rica

Blog en website van het / blog y sitio web del MAG

Adresboeken Raetinckx Antwerpen / libretas de direcciones Raetinckx Amberes

Website Rijksarchief België / sitio web Archivos Estatales de Bélgica

Introduction : le Père Henri Bosmans, historien des mathématiques, Paul Van Praag

Website/sitio web Geneanet

Website/sitio web Tribunal Supremo de Elecciones

Website/sitio web Onze-Lieve-Vrouw College  

Universiteitsarchief KUL / Archivo universitario UCL


No hay comentarios.:

Publicar un comentario