lunes, 15 de julio de 2019

Over bierglazen, bierleidingen en andere weetjes – deel 5 / Acerca de vidrios de cerveza, tuberías de cerveza y otros conocimientos – parte 5


Chimay bottelt sneller én milieuvriendelijker
De brouwerij van Chimay heeft een nieuwe bottellijn in gebruik genomen in Baileux, op enkele kilometers van de abdij Notre-Dame de Scourmont waar het bier gebrouwen wordt. Het heeft een capaciteit van 55.000 flesjes van 33 centiliter per uur, waar het vroeger maar 40.000 bedroeg. Op het 4.000 vierkante meter grote dak van de bottelarij liggen 1.200 zonnepanelen waardoor de energiefactuur met 12 tot 15 % kleiner wordt. Volgend jaar komt er ook nog een windmolen.

Ambachtelijke brouwers in Costa Rica verenigen zich en creëren een kwaliteitszegel.
In Costa Rica zijn er meer dan 100 ambachtelijke brouwerijen die meer dan 40 duizend liter bier per maand produceren. Deze sector genereert momenteel meer dan 350 directe banen en ongeveer 2800 indirecte banen. Met het oog op de toename van deze ambachtelijke brouwerijen heeft de Vereniging van Bierbrouwers van Costa Rica (ACACR) besloten om een eigen zegel van onafhankelijkheid te creëren dat consumenten garandeert dat het product dat ze consumeren wordt gemaakt door een proces van dit kleinschalige type of door een kleine producent. Zo willen ze zich onderscheiden van grote bedrijven die eveneens op de markt komen met de classificatie van “ambachtelijk”.

Bierboot vaart in 18 uur van Jupille naar Antwerpen
AB Inbev vervoert sinds april van dit jaar honderd containers per week met Stella-bier ‘duurzaam’ over het water, startend van aan de Maas in Jupille, over het Albertkanaal tot in de haven van Antwerpen. Vier boten varen twee keer per week. Zodoende kan de brouwerij zo’n 5.000 vrachtwagens per jaar van de weg halen. Stella Artois is het paradepaardje van ABInbev en wordt in 100 landen gedronken. 90 % van de in België gebrouwen Stella Artois is bedoeld voor de export, waarvan driekwart bestemd is voor de Verenigde Staten, maar ook voor Canada, Mexico, Zuid-Korea en Costa Rica. Van die export vertrekt ongeveer de helft vanuit Jupille. Het andere deel wordt in Leuven gebrouwen.

Delirium Café is het grootste biercafé op de planeet
In 2003 besliste Jean De Laet, voormalig eigenaar van brouwerij Huyge in Melle, om in Brussel een café te openen met meer dan 3000 bieren. Het café kreeg de naam ‘Delirium Café’ (vernoemd naar het Belgische bier Delirium Tremens) en is sindsdien een bekende trekpleister voor toeristen. Vandaag telt de Getrouwheidsgang (een doodlopende zijstraat van de befaamde Beenhouwersstraat)  acht cafés en werd daarom omgedoopt tot Delirium Village. In januari 2004 kreeg het café een officiële vermelding in het Guiness Book of World Records als grootste biercafé van de wereld met 3.162 bieren uit ongeveer 60 landen.

Bierexport naar de Verenigde Staten daalt met 12 %
Vorig jaar dronk men in België ongeveer 7 miljoen hectoliter bier, dat zijn ruim 2,8 miljard pintjes. Met dank aan de mooie zomer en het Wereldkampioenschap Voetbal. De Belgische brouwerijen voerden ongeveer 70 % uit van de ruim 20 miljoen hectoliter die jaarlijks geproduceerd wordt. De export naar de Verenigde Staten daalde echter met 12 %, dat vertegenwoordigt bijna 130 miljoen pintjes.  Dit komt voornamelijk door het feit dat er in de Verenigde Staten massa’s microbrouwerijen bijkomen die nu zelf hun bier brouwen en voor een overproductie zorgen. Zodoende zijn de plaatselijke bieren heel wat goedkoper en wordt de vraag naar de Belgische speciaal bieren kleiner.
Collectie Belgische Bieren in Hopmuseum te Poperinge
In het Hopmuseum te Poperinge maakt een biermuur reeds geruime tijd deel uit van de vaste collectie. Leerlingen van het VTI Poperinge bouwden meer dan 5 jaar geleden deze wandkast van 16 meter lang en meer dan 2 meter hoog om alle Belgische bieren te tonen aan de bezoekers. Meer dan 1.400 flesjes staan er in opgesteld. Vermits er regelmatige nieuwe bieren op de markt komen is er genoeg plaats voorzien om kasten aan te bouwen. 


Embotellado en Chimay más rápido y más respetuoso con el medio ambiente.
La cervecería Chimay ha abierto una nueva línea de embotellado en Baileux, a unos pocos kilómetros de la abadía de Notre-Dame de Scourmont, donde se elabora la cerveza. Tiene una capacidad de 55,000 botellas de 33 centilitros por hora, donde antes se producía 40,000 botellas. Cuenta con 1,200 paneles solares en el techo de 4,000 metros cuadrados de la planta embotelladora, lo que reduce la factura energética en un 12 a 15%. El año que viene también habrá un molino de viento.
Los cerveceros artesanos en Costa Rica se unen y crean un sello de calidad.
En Costa Rica hay más de 100 cervecerías artesanales en las cuales se producen más de 40 mil litros al mes de cerveza. Este sector genera actualmente más de 350 empleos directos y alrededor de 2800 empleos indirectos. En vista del creciente auge de estas cervecerías artesanales, la Asociación de Cerveceros Artesanales de Costa Rica (ACACR) decidió crear su propio sello de independencia, con el cual le garantizan al consumidor que el producto que consume se elabora por medio de un proceso artesanal del pequeño productor. De esta manera, quieren diferenciarse de las grandes empresas que participan en el mercado con la clasificación de "artesanal" pero en una escala de producción de grandes dimensiones.

El barco de la cerveza navega 18 horas desde Jupille hasta Amberes
Desde abril de este año, AB Inbev ha transportado cien contenedores de cerveza Stella "de forma sostenible" sobre el agua, a partir del río Maas en Jupille, a través del Canal Albert hasta el puerto de Amberes. Cuatro barcos navegan dos veces por semana. Esto permite que la cervecería retire alrededor de 5,000 camiones al año de la carretera. Stella Artois es la pieza maestra de ABInbev y se consume en 100 países. El 90% de Stella Artois fabricada en Bélgica se destina a la exportación, tres cuartas partes están destinadas a los Estados Unidos, pero también a Canadá, México, Corea del Sur y Costa Rica. Aproximadamente la mitad de esas exportaciones parten de Jupille. La otra parte se elabora en Lovania.
Delirium Café es el café de cerveza más grande del planeta.
En 2003, Jean De Laet, antiguo propietario de la cervecería Huyge en Melle, decidió abrir una cafetería en Bruselas con más de 3000 cervezas. El café fue nombrado "Delirium Café" (en honor a la cerveza belga Delirium Tremens) y desde entonces se ha convertido en una atracción turística muy conocida. Hoy en día, Getrouwheidsgang (una calle lateral sin salida del famoso Beenhouwersstraat) tiene ocho cafés y, por lo tanto, pasó a llamarse Delirium Village. En enero del 2004, la cafetería se incluyó oficialmente en el Libro Guinness de los Récords Mundiales como la cafetería de cerveza más grande del mundo con 3,162 cervezas de alrededor de 60 países.

Las exportaciones de cerveza a Estados Unidos caen un 12%.
El año pasado, los bekgas bebieron unos 7 millones de hectolitros de cerveza, es decir, más de 2.800 millones de cervezas. Gracias al hermoso verano y al Campeonato Mundial de Fútbol. Las cervecerías belgas exportaron el 70% de los más de 20 millones de hectolitros producidos anualmente. Sin embargo, las exportaciones a los Estados Unidos cayeron un 12%, representando casi 130 millones de cervezas. Esto se debe principalmente al hecho de que se están agregando masas de microcervecerías en los Estados Unidos que ahora están elaborando su propia cerveza y causando la sobreproducción. Como resultado, las cervezas locales son mucho más baratas y la demanda de cervezas belgas especiales está disminuyendo.
Colección de cervezas belgas en el museo del lúpulo en Poperinge
En el Museo Hop de Poperinge, un muro de cerveza ha sido parte de la colección permanente durante algún tiempo. Los alumnos de VTI Poperinge construyeron este armario de pared de 16 metros de largo y más de 2 metros de altura hace más de 5 años para mostrar todas las cervezas belgas a los visitantes. Más de 1.400 botellas están dispuestas en él. Dado que las nuevas cervezas entran regularmente en el mercado, hay suficiente espacio para construir armarios.
            


Bronnen/Fuentes :                                                                                                                                            
www.hln.be
Juan Pablo Arias - www.crhoy.com
Foto’s artikel 2/Fotos artículo 2 : www.crhoy.com
Foto artikel 3/Foto artículo 3 : Belga
Foto’s artikel 4/Fotos artículo 4 : www.deliriumvillage.com
De foto’s bij artikel 6 werden niet genomen in het Hopmuseum / Las fotos del sexto artículo no fueron tomadas en el museo del lúpulo 

No hay comentarios.:

Publicar un comentario