jueves, 19 de abril de 2018

Jacob’s Gourmet in Heredia combineert het beste uit twee werelden : Costa Ricaanse koffie en de Belgische wafel / Jacob's Gourmet en Heredia combina lo mejor de dos mundos: el café costarricense y el waffle belga..


Wafels zijn een Belgische culinaire specialiteit. Elke streek heeft zijn eigen recept, ook al zijn de basis ingrediënten (bloem, melk, suiker en eieren) overal dezelfde. De beroemdste variëteiten zijn de Brusselse en de Luikse wafel.
De Brusselse wafel zou zijn naam gekregen hebben toen die populair werd bij de aristocratie. Wafels waren vroeger namelijk een luxe artikel en de wafelverkopers vernoemden hun wafels dan ook naar de toenmalige chicste plek van het land: de Belgische hoofdstad Brussel.
Het recept voor de Luikse wafel zou in de 18de eeuw bedacht  zijn, na enkele experimenten, door de privé kok van de prins-bisschop van Luik die verlangde naar een zoet gebak.
De Belgische lekkernij werd internationaal bekend dankzij Maurice Vermeersch die  Brusselse wafels met heel veel succes verkocht op de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York. Hij deed dit onder de merknaam Bel-Gem, wat in de volksmond verbasterd werd tot “Belgian”. Om die reden wordt de Brusselse wafel in Noord-Amerika “Belgian waffle” genoemd, evenals de Luikse. Voor de Noord-Amerikanen zijn het allemaal  “Belgian waffles”. Maar er is wel degelijk een verschil . Over het algemeen is een Luikse wafel ruitvormig of ovaal en is zwaarder dan een Brusselse. Hij wordt ook suikerwafel genoemd omdat hij suikerparels bevat en dus ook zo wordt opgegeten. Een Brusselse wafel daarentegen is lichter (zacht van binnen, krokant van buiten), rechthoekig en minder zoet en wordt dus vaak met suiker, slagroom of chocolade verorberd.


Michael Jacob is afkomstig van Wetteren (provincie Oost-Vlaanderen) en is sinds eind 2014 in Costa Rica. Samen met zijn vrouw Meizel en dochter Yuzda opende hij op 24/10/2015 Jacob's Gourmet, een unieke plek in Costa Rica.
Michael heeft  niet echt een verleden met wafels maar vond het opportuun om de Belgische trots aan het Costa Ricaanse publiek voor te stellen, en met veel succes.
De koffiebar van ongeveer 56 m² biedt een “tropisch vintage” concept in een zeer Europees ingerichte ruimte zonder evenwel de Costa Ricaanse kant te vergeten. Je kan er genieten van een rijke verscheidenheid aan gastronomische desserts, waaronder gebak, kleine pudding, verschillende soorten taarten, pannenkoeken en wafels gemaakt op een traditionele manier, met natuurlijke ingrediënten en glutenvrij.                

Er is een keuze uit meer dan 20 wafels. De mogelijkheden zijn talrijk : met suiker, esdoornhoning, Nutella, marshmallows, gesmolten Belgische chocolade , gecondenseerde melk, slagroom, dulce de leche (dit is een karamelsaus op  basis van enkel melk en suiker), pindakaas, ijs en Belgische chocoladesnippers (onder de naam Cremeken - zie  foto) en vele andere verleidelijke combinaties. Uiteraard kan je er zelf nog vers fruit of andere toppings aan toevoegen zoals een toffee met dulce de leche en verse aardbeien (zie foto).
Verder kan je er genieten van een breed scala aan koffiesoorten uit verschillende delen van Costa Rica. Ongeveer  50 verschillende bereidingen van koffie worden aangeboden. Naast een tiental Métodos de Café kan je ook nog kiezen uit diverse Lattes, Cold Brew Coffees, Frappuccinos, Espressos, Cappuccinos en World Coffees.
Als je in de buurt bent, moet je zeker eens langskomen. Het is meer dan de moeite waard.
Adres : Centro Comercial La Quinta contiguo a Jardines del Recuerdo, Heredia
Openingsuren : van dinsdag tot vrijdag van 11u30 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 9 tot 20 uur. Maandag gesloten.


Los waffles son una especialidad culinaria belga. Cada región tiene su propia receta, a pesar de que los ingredientes básicos (harina, leche, azúcar y huevos) son los mismos en todas partes. Las variedades más famosas son los waffles de Bruselas y Lieja.
El waffle de Bruselas adquirió su nombre cuando se hizo popular entre la aristocracia. Los waffles se fabricaron para el lujo y sus vendedores los llamaron " waffles de Bruselas " en honor  al  lugar más elegante  que existía en ese entonces en el país: la capital belga Bruselas. 
La receta para el waffle de Lieja se concibió en el siglo 18, después de varios experimentos, por el cocinero privado del príncipe-obispo de Lieja, que anhelaba una masa dulce.
La delicatessen belga adquirió renombre internacional gracias a Maurice Vermeersch, que vendió waffles de Bruselas con gran éxito en la Feria Mundial de 1964 en Nueva York. Lo realizó bajo la marca Bel-Gem, que popularmente se convirtió en "belga". Por esta razón, el waffle de Bruselas se denomina en América del Norte "waffle belga", también waffle de Lieja. Para los norteamericanos, todos son "waffles belgas". Pero definitivamente hay una diferencia. En general, un waffle de Liège tiene forma de diamante u ovalado y es más pesado que uno de Bruselas. También se llama waffle de azúcar porque contiene perlas de azúcar y, por lo tanto, también se come. Una waffle de Bruselas es más ligero (suave por dentro, crujiente por fuera), rectangular y menos dulce y a menudo consumido con azúcar, crema o chocolate.
Michael Jacob proviene de Wetteren (provincia de Flandes Oriental) y ha estado en Costa Rica desde finales de 2014. Junto con su esposa Meizel y su hija Yuzda, abrió Jacob's Gourmet el 24/10/2015, un lugar único en Costa Rica.

Michael realmente no tiene una historia con waffles pero pensó que era oportuno presentar el orgullo belga al público costarricense, y a tenido un gran éxito.
La cafetería de unos 56 m² ofrece un concepto de "vintage tropical" en un espacio muy europeo decorado sin olvidar el lado costarricense. Se puede disfrutar de una rica variedad de postres gourmet, incluyendo pasteles, pudines, pequeño surtido de pasteles, crepes y gofres hechos de forma tradicional, con ingredientes naturales y libres de gluten.
Hay una opción de más de 20 waffles. Las posibilidades son numerosas: con azúcar, miel de maple, Nutella, malvaviscos, chocolate belga derretido, leche condensada, crema, dulce de leche, mantequilla de maní, helado y chispas de chocolate belga (llamado Cremeken - ver foto) y muchas otras combinaciones seductoras. Por supuesto, puede agregar fruta

fresca u otras coberturas, como un toffee con dulce de leche y fresas frescas (ver foto).
También puede disfrutar de una amplia variedad de cafés de diferentes partes de Costa Rica. Se ofrecen aproximadamente 50 preparaciones diferentes de café. Además de una docena de Métodos de Café también se puede  elegir entre varios Lattes, Cold Brew Coffees, frappuccinos, espressos, capuchinos y World Coffees.
Si estás en la zona de Heredia, definitivamente deberías visitarlo. Realmente vale la pena.
 

Dirección: Centro Comercial La Quinta contiguo a Jardines del Recuerdo, Heredia
Horario: de martes a viernes de 11:30 a.m. a 8 p.m., sábados y domingos de 9 a.m. a 8 p.m. Cerrado los lunes.
Bronnen/ Fuentes de información :



No hay comentarios.:

Publicar un comentario