Wafels zijn een Belgische culinaire
specialiteit. Elke streek heeft zijn eigen recept, ook al zijn de basis
ingrediënten (bloem, melk, suiker en eieren) overal dezelfde. De beroemdste
variëteiten zijn de Brusselse en de Luikse wafel.
De Brusselse wafel zou zijn naam gekregen
hebben toen die populair werd bij de aristocratie. Wafels waren vroeger
namelijk een luxe artikel en de wafelverkopers vernoemden hun wafels dan ook naar
de toenmalige chicste plek van het land: de Belgische hoofdstad Brussel.
Het recept voor de Luikse wafel zou in de 18de
eeuw bedacht zijn, na enkele
experimenten, door de privé kok van de prins-bisschop van Luik die verlangde
naar een zoet gebak.
De Belgische lekkernij werd internationaal
bekend dankzij Maurice Vermeersch die
Brusselse wafels met heel veel succes verkocht op de Wereldtentoonstelling van
1964 in New York. Hij deed dit onder de merknaam Bel-Gem, wat in de volksmond
verbasterd werd tot “Belgian”. Om die reden wordt de Brusselse wafel in
Noord-Amerika “Belgian waffle” genoemd, evenals de Luikse. Voor de
Noord-Amerikanen zijn het allemaal
“Belgian waffles”. Maar er is wel degelijk een verschil . Over het
algemeen is een Luikse wafel ruitvormig of ovaal en is zwaarder dan een
Brusselse. Hij wordt ook suikerwafel genoemd omdat hij suikerparels bevat en dus
ook zo wordt opgegeten. Een Brusselse wafel daarentegen is lichter (zacht van
binnen, krokant van buiten), rechthoekig en minder zoet en wordt dus vaak met
suiker, slagroom of chocolade verorberd.
Michael Jacob is afkomstig van Wetteren
(provincie Oost-Vlaanderen) en is sinds eind 2014 in Costa Rica. Samen met zijn
vrouw Meizel en dochter Yuzda opende hij op 24/10/2015 Jacob's Gourmet, een
unieke plek in Costa Rica.
Michael heeft
niet echt een verleden met wafels maar vond het opportuun om de
Belgische trots aan het Costa Ricaanse publiek voor te stellen, en met veel
succes.
De koffiebar van ongeveer 56 m² biedt een
“tropisch vintage” concept in een zeer Europees ingerichte ruimte zonder
evenwel de Costa Ricaanse kant te vergeten. Je kan er genieten van een rijke
verscheidenheid aan gastronomische desserts, waaronder gebak, kleine pudding,
verschillende soorten taarten, pannenkoeken en wafels gemaakt op een
traditionele manier, met natuurlijke ingrediënten en glutenvrij.
Er is een keuze uit meer dan 20 wafels. De mogelijkheden
zijn talrijk : met suiker, esdoornhoning, Nutella, marshmallows, gesmolten
Belgische chocolade , gecondenseerde melk, slagroom, dulce de leche (dit is een
karamelsaus op basis van enkel melk en
suiker), pindakaas, ijs en Belgische chocoladesnippers (onder de naam Cremeken
- zie foto) en vele andere verleidelijke
combinaties. Uiteraard kan je er zelf nog vers fruit of andere toppings aan
toevoegen zoals een toffee met dulce de leche en verse aardbeien (zie foto).
Verder kan je er genieten van een breed scala
aan koffiesoorten uit verschillende delen van Costa Rica. Ongeveer 50 verschillende bereidingen van koffie worden
aangeboden. Naast een tiental Métodos de Café kan je ook nog kiezen uit diverse
Lattes, Cold Brew Coffees, Frappuccinos, Espressos, Cappuccinos en World
Coffees.
Als je in de buurt bent, moet je zeker eens langskomen.
Het is meer dan de moeite waard.
Adres : Centro Comercial La Quinta contiguo a Jardines del Recuerdo,
Heredia
Openingsuren : van dinsdag tot vrijdag van
11u30 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 9 tot 20 uur. Maandag gesloten.
Los waffles son una especialidad culinaria belga. Cada región tiene su
propia receta, a pesar de que los ingredientes básicos (harina, leche, azúcar y
huevos) son los mismos en todas partes. Las variedades más famosas son los
waffles de Bruselas y Lieja.
El waffle de Bruselas
adquirió su nombre cuando se hizo popular entre la aristocracia. Los waffles se
fabricaron para el lujo y sus vendedores los llamaron "
waffles de Bruselas " en honor al lugar más elegante que existía en ese entonces en el país: la capital
belga Bruselas.
La receta para el waffle de Lieja se concibió en el siglo 18, después de
varios experimentos, por el cocinero privado del príncipe-obispo de Lieja, que
anhelaba una masa dulce.
La delicatessen belga adquirió renombre internacional gracias a Maurice
Vermeersch, que vendió waffles de Bruselas con gran éxito en la Feria Mundial
de 1964 en Nueva York. Lo realizó bajo la marca Bel-Gem, que popularmente se
convirtió en "belga". Por esta razón, el waffle de Bruselas se
denomina en América del Norte "waffle belga", también waffle de
Lieja. Para los norteamericanos, todos son "waffles belgas". Pero
definitivamente hay una diferencia. En general, un waffle de Liège tiene forma
de diamante u ovalado y es más pesado que uno de Bruselas. También se llama
waffle de azúcar porque contiene perlas de azúcar y, por lo tanto, también se
come. Una waffle de Bruselas es más ligero (suave por dentro, crujiente por fuera),
rectangular y menos dulce y a menudo consumido con azúcar, crema o chocolate.
Michael Jacob proviene de Wetteren (provincia de Flandes Oriental) y ha
estado en Costa Rica desde finales de 2014. Junto con su esposa Meizel y su
hija Yuzda, abrió Jacob's Gourmet el 24/10/2015, un lugar único en Costa Rica.
Michael realmente no tiene una historia con waffles pero pensó que era
oportuno presentar el orgullo belga al público costarricense, y a tenido un
gran éxito.
La cafetería de unos 56 m² ofrece un concepto de "vintage
tropical" en un espacio muy europeo decorado sin olvidar el lado
costarricense. Se puede disfrutar de una rica variedad de postres gourmet,
incluyendo pasteles, pudines, pequeño surtido de pasteles, crepes y gofres
hechos de forma tradicional, con ingredientes naturales y libres de gluten.
Hay una opción de más de 20 waffles. Las posibilidades son numerosas:
con azúcar, miel de maple, Nutella, malvaviscos, chocolate belga derretido,
leche condensada, crema, dulce de leche, mantequilla de maní, helado y chispas
de chocolate belga (llamado Cremeken - ver foto) y muchas otras combinaciones
seductoras. Por supuesto, puede agregar fruta
fresca u otras coberturas, como
un toffee con dulce de leche y fresas frescas (ver foto).
También puede disfrutar de una amplia variedad de cafés de diferentes
partes de Costa Rica. Se ofrecen aproximadamente 50 preparaciones diferentes de
café. Además de una docena de Métodos de Café también se puede elegir
entre varios Lattes, Cold Brew Coffees, frappuccinos, espressos, capuchinos y
World Coffees.
Si estás en la zona de Heredia, definitivamente deberías visitarlo.
Realmente vale la pena.
Dirección: Centro Comercial La Quinta contiguo a Jardines del Recuerdo,
Heredia
Horario: de martes a viernes de 11:30 a.m. a 8 p.m., sábados y domingos
de 9 a.m. a 8 p.m. Cerrado los lunes.
Bronnen/ Fuentes de información :
Michael heeft
niet echt een verleden met wafels maar vond het opportuun om de
Belgische trots aan het Costa Ricaanse publiek voor te stellen, en met veel
succes.
Los waffles son una especialidad culinaria belga. Cada región tiene su
propia receta, a pesar de que los ingredientes básicos (harina, leche, azúcar y
huevos) son los mismos en todas partes. Las variedades más famosas son los
waffles de Bruselas y Lieja.
No hay comentarios.:
Publicar un comentario