CHOCOLATIERS TREKKEN VOOR ÉÉN-PROGRAMMA
NAAR COSTA RICA
Vier Brugse chocolatiers hebben voor
het één-programma 'Beroepen Zonder Grenzen' het avontuur van hun leven beleefd.
Ze trokken naar Costa Rica om er tussen de cacaoboeren en indianen te leven.
"We willen nu zelf een winkel beginnen met cacaobonen van daar",
zeggen ze.
Het productiehuis Sputnik Media vond de
vier chocolatiers via de Brugse Chocoladegilde. Ze zochten vier gepassioneerde
ondernemers die elkaar ook al een beetje kenden. In de week van 10 tot 17 maart
trokken uiteindelijk Stephan Dumon (1), Pol Depla (2), Sheila Vanden Heede (3)
en Henk Deceukelier (4) naar Costa Rica. "Vanaf dag één werden we in twee
groepen van twee gesplitst", zegt Stephan Dumon, die tegenwoordig pralines
met zoetstof maakt. "Samen met Pol trok ik naar San José, waar we bij een
familie (5) logeerden met een kleine cacaoplantage. De boeren deden er alles:
kweken, vermalen en roosteren. Dat deden ze op een fiets, met een ingenieus
systeem midden in het oerwoud tussen de slangen en de leguanen. We zijn daar
met open armen ontvangen. Ons avontuur was er dus eentje om in te kaderen. Al
hebben we ook gevoeld hoe arm de boeren waren. Ze overwogen om hun cacao te
laten schieten en bananen te kweken. Zo dramatisch is de prijs die ze voor hun
product nog krijgen (6). Het is bovendien een arbeidsintensief proces",
zegt Dumon.
Helemaal anders was het 200 kilometer
verder bij de Bribri-indianen (7), waar Sheila en Henk gehuisvest waren. De
indianen stonden bij aankomst nogal sceptisch tegenover de komst van de
westerlingen. "Ze beleefden de cacao ook op een heel andere manier",
zegt Sheila, die eigenlijk afkomstig is uit Spiere-Helkijn, maar ook in Brugge
een zaak heeft.
Spiritueel
"Cacao werd er vooral als
spiritueel middel gebruikt. Ze maakten er een godendrank van. We verbleven op
een boerderij tussen de dieren. Maar als er gegeten moest worden, dan moest dat
steevast apart: de indianen en de Bruggelingen ver van elkaar. Dat vonden we
wel jammer."
Maar ondanks de cultuurshock brak het
ijs naarmate de reis vorderde. "We hebben veel respect gekregen voor hun
werk", zegt Henk De Ceukelier. "Op een bepaald moment vielen hun ogen
uit hun kassen. Sheila probeerde met de cacao een soort van praline met vulling
te maken. In plaats van de praline op te eten zoals wij dat doen, likten ze
eraan. 'Om er optimaal van te genieten', zeiden ze."
Nieuwe winkel
De vier chocolatiers kwamen terug met
een rugzak vol ideeën. Niet het minst om zelf een nieuwe zaak te beginnen. Ze
hebben plannen om later dit jaar een nieuwe chocoladewinkel te starten in de
Mariastraat. Daarin willen ze de basis tonen: van bean to bar, ofwel van
basisproduct tot chocoladereep. "In de Verenigde Staten komen zo'n
chocoladewinkels als paddenstoelen uit de grond. We geloven ook in dat concept
en gaan daarvoor samenwerken met de lokale boeren in Costa Rica en de rest van
Zuid- en Midden-Amerika. Wij zien het als onze plicht om de lokale boeren daar
te steunen. Ons concept zou uniek zijn in Vlaanderen."
Uit : HLN 16/04/2016 - BART HUYSENTRUYT
Foto : Benny Proot
De ervaringen van Pol Depla kan je
lezen in een volgend artikel.
_____________________________________________________________
(1) Stephan Dumon - 45 jaar - Choc o pure, Potentestraat 40, Sint
Pieters-Brugge - website : chocopure.wix.com/chocopure
(2) Pol Depla - 50 jaar - Chocolatier
Depla, Mariastraat 20, Brugge - website : poldepla.be
(3) Sheila Vanden Heede - 44 jaar -
Chocolaterie Sweertvaegher, Philipstockstraat 29, Brugge- website : www.sweertvaegher.be
(4) Henk Deceukelier - 51 jaar - Het
chocoladehuisje, Wollestraat 15, Brugge - website : www.chocoladehuisjebrugge.be
(5) De familie Salazar : Juan Luis,
Lidia en hun oudste zoon Jorge wonen in La Iguana, Puriscal. (La Iguana Chocolate,
Mastatal, Puriscal, 10401, San Jose, Costa Rica) - website : www.laiguanachocolate.com
(6) Tijdens het TV-programma werd
gezegd dat in België de prijs voor 1 kilo chocolade 33 euro bedraagt. De Bri
Bri krijgen 44 eurocent per kilo cacao.
(7) De familie van Fausto Morales Lopez
bevindt zich in het RESERVA INDIGENA BRIBRI DE TALAMANCA te Cachabri - website
: cachabri.blogspot.com
Programa belga viaja a
Costa Rica con fabricantes belgas de chocolate.
Cuatro chocolateros de Brujas viajaron a Costa Rica con el programa “
profesión sin fronteras” del canal belga “een” para experimentar la aventura de
sus vidas. Se trasladaron a Costa Rica para convivir con indios y otros productores de cacao. Ellos manifestaron que quieren empezar una
tienda con los granos de cacao que se producen ahí.
La productora Sputnik Medios encontró cuatro chocolateros de Brujas. Se
registraron cuatro apasionados empresarios que ya se conocía entre ellos un
poco. En la semana del 10-17 de marzo Stephan
Dumon (1), Pol Depla (2), Sheila Vanden Heede (3) y Henk Deceukelier (4) viajaron
a Costa Rica. "Desde el
primer día nos dividieron en dos grupos de dos," dice Stephan Dumon, quien
fabrica chocolates tipo pralines. "Junto con Pol fui a San José, donde nos
quedamos con una familia (5) con unos pequeños productores de plantaciones de
cacao e hicimos de todo, como: moler, asar, etc dice Dumon. Fabricaron una
bicicleta con un ingenioso sistema en el medio de la selva entre serpientes e
iguanas. Fueron recibidos con los brazos
abiertos. Fue una experiencia para ellos involvidable. Pudimos percibir la situación de los agricultores de escazos
recursos, como cultivan su producto y el dramático precio (6) que obtienen por
ello tras una intesiva mano de obra , dice Dumon.
Era totalmente
diferente a 200 kilómetros con los
indígenas Bribri (7), donde se alojaban Sheila y Henk. Los indios a su llegada fueron
bastante escépticos con los occidentales. "Ellos
experimentan con el cacao de una manera muy diferente", dijo Sheila, quien
vive en Spiere-Helkijn, pero su tienda esta en Brujas.
"El cacao es utilizado principalmente como un medio espiritual ahí,
y hacen un néctar. Se hospedaron en una
granja con animales. Pero a la hora de la comida los indios y locales se
separan, lo que a los belgas les pareció una pena.
Pero a pesar
del choque cultural se rompió el hielo y el viaje progresaba. "Tenemos un
gran respeto por su trabajo", dice Henk Ceukelier. " Para nosotros
fue una sorpresa cuando vimos a los indios lamer lo que para nosotros es el
relleno del chocolate praline “, mencionaron ellos.
Los cuatro chocolateros regresaron con una mochila llena de ideas. No
menos importante que iniciar un nuevo negocio. Tienen planes para iniciar una
nueva tienda de chocolate a finales de este año en la calle María en Brujas. Lo
que quieren mostrar es lo básico, la semilla de cacao que es la base del
producto del chocolate. "En los Estados Unidos hay tiendas
de chocolate como hongos en el suelo. Creemos en el concepto de colaborar con
los agricultores locales en Costa Rica y el resto de América del Sur y Central.
“Consideramos
que es nuestro deber apoyar a los agricultores locales. Nuestro concepto sería
único en Flandes”, mencionaron.
De: 16/04/2016 HLN - BART Huysentruyt
Foto: Benny Proot
Las experiencias de Pol Depla se puede
leer en un artículo posterior.
(1) Stephan
Dumon - 45 anos - Choc o pure, Potentestraat 40, Sint Pieters-Brugge - sitio
web : chocopure.wix.com/chocopure
(2) Pol Depla - 50 anos - Chocolatier
Depla, Mariastraat 20, Brugge - sitio web :
poldepla.be
(3) Sheila Vanden Heede - 44 anos -
Chocolaterie Sweertvaegher, Philipstockstraat 29, Brugge- sitio web : www.sweertvaegher.be
(4) Henk Deceukelier - 51 anos - Het
chocoladehuisje, Wollestraat 15, Brugge - sitio web : www.chocoladehuisjebrugge.be
(5) La familia
Salazar: Juan Luis, Lidia, y su hijo mayor, Jorge reside en La Iguana,
Puriscal. (La Iguana Chocolate, Mastatal, Puriscal, 10401, San Jose, Costa
Rica) - sitio web : www.laiguanachocolate.com
(6) Durante el programa de televisión se mencionó
que en Bélgica el precio por kilo de chocolate es de 18.810 colones. Los bri-bri reciben 250
colones por kilo de cacao.
(7) La familia de Fausto Morales López
está en la RESERVA INDIGENA BRIBRI DE TALAMANCA te Cachabri -
sitio web : cachabri.blogspot.com
No hay comentarios.:
Publicar un comentario